Kj°pt

ISBN: 9788292938164
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Innbundet

ANDRE UTGAVER:
Østfronten
Innbundet (2014)
  


Tyske fallskjermjegere i Norge 1940

Tidlig om morgenen tirsdag 9. april 1940 gikk Hitler-Tyskland til angrep på Danmark og Norge. Etter flere år med uroligheter i Europa brøt krigen ut for fullt den 1. september 1939, da Tyskland angrep Polen. England og Frankrike fulgte opp sine forpliktelser overfor Polen og erklærte Tyskland krig. Polen kjempet en håpløs kamp, og da landet den 17. september også ble angrepet av Sovjetunionen var alt håp ute. De vestallierte kunne ikke gjøre noe for å forhindre nederlaget.
De mørke skyene fortsatte å henge over Europa og folk gikk i spenning og ventet på hvor det ville komme til krigshandlinger neste gang. I Atlanterhavet jaktet de tyske ubåtene på de norske og allierte handelsskip som fraktet livsviktige forsyninger fra USA til England. I Finland pågikk Vinterkrigen, men ellers var det stille langs landegrensene i Europa, helt til 9. april 1940 da Norge og Danmark ble angrepet. I spissen for angrepet var de tyske fallskjermjegerne til General Student. Fallskjermjegere var på denne tiden et nytt og uprøvd våpen.

På 30-tallet hadde Tyskland trent opp egne avdelinger med fallskjermjegere. General Student var fornærmet over at hans jegere ikke fikk prøve seg i Polen, men Hitler begrunnet dette med at han ikke ville avsløre sitt hemmelige og spektakulære våpenet for tidlig. Hitlers plan var å sette inn fallskjermjegerne i felttoget mot Nederland, Belgia og Frankrike. Kort tid før angrepet mot Norge og Danmark, med kodenavn Weserübung, bestemte Hitler at fallskjermjegerne kunne brukes mot de viktigste målene. I Danmark var det fortet ved Masnedø og de militære flyplassene som ble erobret av fallskjermjegerne.

I Norge var det flyplassene på Sola og Fornebu som var hovedmålene. Operasjonen mot Fornebu feilet for fallskjermjegernes del, men flyplassen ble allikevel tatt. På Sola erobret de flyplassen etter korte, men harde kamper. Da de første fallskjermjegerne dalte ned mot bakken trodde de norske soldatene at de ble bombet. Overraskelsen var stor da de fikk se at det hang soldater under skjermene. De tyske fallskjermjegerne var veltrente og høyt motiverte soldater. De var nøye plukket ut og det var slett ikke hvem som helst som kunne bli fallskjermjeger. De var drillet i å gå til angrep umiddelbart etter at de var kommet ned på bakken.

I Norge ble fallskjermjegerne også satt inn for å ta kongen og regjeringen til fange på Midtskogen, heller ikke dette lyktes. Så ble de sluppet ned på Dombås for å sperre Gudbrandsdalen for de britiske styrkene som var landsatt i Åndalsnes og som skulle komme de norske styrkene i Gudbrandsdalen til unnsetningen. Kampene ble harde og fallskjermjegerne ble enten drept eller tatt til fange av de norske styrkene. Da Sør-Norge falt var det kun kamper på Narviksfronten som gjensto. Her kjempet General Dietl med ryggen mot svenskegrensen, mot overlegne norske, franske, polske og britiske styrker. Den eneste måten Dietls styrker kunne få forsterkninger på var via luftveien med fallskjermtropper eller soldater landsatt med sjøfly.

Fra forlaget: Vi har valgt å utgi denne boken for å sette lys på hva disse elitesoldatene utrettet i Norge under Operasjon Weserübung. Fallskjermjegerne utgjorde i flere tilfeller en spydspiss og noe helt nytt i krigføringen. Dette mener vi fortjener en egen bok. Forfatteren har brukt flere år på å kartlegge fallskjermjegernes historie og har intervjuet mange av dem. Det er deres stemme som er den bærende kraft i denne boken. Deres historie viser svikten i det militære forsvaret av Norge, men samtidig også hvordan enkelte norske offiserer og soldater tok opp kampen mot disse profesjonelle tyske soldatene.

Det har aldri vært utgitt en bok i Norge som kun tar for seg de tyske fallskjermjegernes historie. Benytt anledningen nå og skaff deg denne unike boken. I tillegg til mange øyevitneskildringer inneholder boken flere hundre unike bilder og illustrasjoner som gjør boken til et praktverk over denne viktige delen av norsk militærhistorie.

Forfatter: Oscar Gonzalez
Oversatt av: Ola Jostein Jørgensen
Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side