Kj°pt

ISBN: 9788243009950
Status: I salg
Utgivelsesår: 2015
Innbinding: Innbundet
  


Og du kom ikke tilbake


De var tre kilometer fra hverandre. Far og datter. Han i Auschwitz, hun i Birkenau. Mellom dem lå gasskamrene og uroen over ikke å vite hva som hendte med den andre. En dag sender faren en avrevet papirbit med noen få ord på. En uvurderlig skatt og et testament til den 15-årige datteren. Men hun husker ikke hva som sto på papirlappen. Farens siste ord til henne er tapt for alltid.

Hun overlever. Han gjør det ikke. Marceline må bli voksen med en umulig oppgave. «Livet må gå videre» er både et nådeløst krav og en absolutt nødvendighet.

Og du kom ikke tilbake er Marceline Loridan-Ivens’ fortelling om konsentrasjonsleiren og om tiden etterpå. Om hvordan det er å glemme det hun skulle ønske hun husket, og om å huske det hun helst vil glemme. Om at det å overleve er et livslangt prosjekt.I dag skvetter jeg til når jeg hører noen si «pappa», selv syttifem år senere, uansett om ordet blir sagt av noen jeg ikke kjenner. Dette ordet forsvant ut av livet mitt så tidlig at det gjør vondt å høre det igjen, jeg kan ikke si det annet enn stille for meg selv, og jeg kan i alle fall ikke uttale det.
I alle fall ikke skrive det.

OIM FORFATTEREN:
Marceline Loridan-Ivens er født i Épinal i Nordøst-Frankrike i 1928. Hun har en lang og innholdsrik karriere som skuespiller og dokumentarfilmskaper bak seg og bor nå i Paris. I 2008 ga hun ut selvbiografien Ma vie balagan.

Og du kom ikke tilbake er skrevet i samarbeid med journalist og forfatter Judith Perrignon.

Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side