Kj°pt

ISBN: 9788243010062
Status: I salg
Utgivelsesår: 2015
Innbinding: heftet

ANDRE UTGAVER:
Alv Erlingsson
Innbundet (2009)
  


Alv Erlingsson

En adelsmanns undergang
Nå i ny pocketutgave.
SOMMEREN 1290: En norsk adelsmann henrettes offentlig i en liten havneby på kysten av Skåne. Alv Erlingsson hadde vært Norges mektigste mann - overhode i det rike adelshuset Tornberg og kongens viktigste rådgiver i maktspillet om Norden. Men nå er alt tapt. Og når Alv møter undergangen på steile og hjul, er det ikke som kongens fremste mann, men som fredløs sjørøver.

Alvs dramatiske livshistorie er rammefortellingen i Tore Skeies enestående portrett av Norge i høymiddelalderen.

TORE SKEIE (1977) er historiker. Med denne boka vant han Spartacus' store manuskonkurranse foran historikere fra hele landet. «Manuset viser frem en lysende skrivekunst og er en fortellermessig prestasjon.» (Jurymedlem Dag Solstad)


PRESSE
«Fantastisk middelalderskildring: Glimrende historiefortelling om norsk og nordisk storpolitikk på 1200-tallet. Historikeren Tore Skeies på alle måter kompetente fremstilling av middelalderskikkelsen Alv Erlingsson er spennende som en kriminalroman og kunnskapsgivende som en dokumentarfilm. Skeie har vunnet Spartacus' konkurranse om beste historiske manus. Det skjønner man godt. Skeie skriver engasjert, han har bunnsolide stilistiske ferdigheter, et suverent overblikk og imponerende detaljkunnskaper som rommer alle nivåer av norrønt samfunnsliv på 1200-tallet. Boken er rett og slett en skattkiste for alle historisk interesserte
Sverige har sin Peter Englund. Hans norske motstykke heter Tore Skeie.»
Arne Hugo Stølan, VG

«...En ualmindelig interessant og nærværende indføring i 1200-tallets Norden skrevet med både nerve og elegance; forklarende uden at være docerende, reflekterende uden at være selvhøjtidelig. Der en naturlig lethed over fremstillingen, hvilket ellers ikke er et særkende for genren. Så forskellige emner som jagt, heraldik, handel og pelstøj føjes naturligt ind i fortællingen om magt- og dynastipolitik. Sidst, men ikke mindst er det herligt at se periodens genvordigheder beskrevet fra et norsk perspektiv.
 
Man kan undre sig over, hvorfor så mange krigshistorisk interesserede mænd (der er sjældent tale om kvinder) bliver ved med at fedte rundt i Anden Verdenskrig, når man kan rejse tilbage til Middelalderens dramatiske stridigheder. Og når man kan få fingre i en så velskrevet og intens bog som Skeies, er der ingen undskyldning for ikke at træde ud af det 20. århundrede. Velkommen til nye læsere.»
Ulrik Langen, Weekendavisen«Kjerneproblemet i boka gjeld "en adelsmanns undergang". Men for å forklare den undergangen gjev Skeie i ei samanhengande forteljing svar på mange andre viktige spørsmål. Korleis fungerte det politiske systemet? Kva var det i Alvs karriere som peikte fram mot sjølvstendetapet for det norske riket? Skeie gjer så mange kulturelle og sosiale tilhøve relevante for historie om Alv, at boka mykje blir eit bilete av heile livet på 1200-tallet.     [...]   Tore Skeie tar det forteljande og konkrete stoffet der det finst, også i kanten av Alvs rom og tid. Dermed oppstår ei rik historisk skildring.
[...]
Dette er ei av dei beste norske bøkene om mellomalderen sidan Heimskringla.»
 Kåre Lunden, Klassekampen

«Besettende historie: Vinneren av Spartacus historie-konkurranse i 2008 har skriveklo som er de færreste sakprosaforfattere forunt. Ingenting i Tore Skeies beretning er unnfanget ved en slump og født i under rier av vitebegjær og fortellerglede. Og barnet heter Alv Erlingsson... [...]  Skeies analyser av kompliserte maktforhold er glassklare og stringente, samtidig som de etterlater rom for tvil. [...]  Skeies debutantbok er både kunnskapsrik og perspektivrik. Tatt kildesituasjonen i betraktning er det imponerende hvor levende han klarer å tegne bifiguren Alv.  Så løp og kjøp»
Bodil Stenseth, Dagbladet 

«Lys levande historie!  Elegant og spennande om politisk og personleg makt på 1200-talet.
Med denne boka vann historikaren Tore Skeie Spartacus forlag sin historiekonkurranse. Det verkar vel fortent, for han har skrive ei grundig og samtidig lettlesen bok som bør nå fleire enn dei spesielt interesserte.   [... ]
Skeies språk er ledig, variert og stilsikkert. Ikkje minst ser vi dette i dei fine skildringane av korleis mellomaldermenneska levde, og av kreftene som styrte dei. I tillegg er dette ei bok med ei effektiv dramatiske oppbygging. Korleis hovudpersonen endar sine dagar, blir tidleg avslørt, men det tek ikkje bort spenninga knytt til Alvs vekst og fall.I innleiinga skriv forfattaren at arbeidet har vore som å setje saman eit puslespel der dei fleste brikkene manglar. Like fullt er resultatet blitt eit fascinerande bilete.»
Audun Sjøstrand,  Bergens Tidende

«Ikke visste jeg at jeg var spesielt interessert i norsk middelalder. Ikke før jeg leste Tore Skeies bok om Alv Erlingsson. [...]

I løpet av boken rulles Alvs historie opp, og forfatteren setter den samtidig inn i en større sammenheng. Slik gir han også leseren en spennende innføring i hele den historiske perioden.Dette er en sakprosabok, men den er like spennende å lese som en god roman. Tore Skeie gir framstillingen liv ved hjelp av forholdsvis enkle, men effektive litterære grep. Forfatteren skriver så levende at man ikke kan unngå å bli dratt inn i fortellingen, uten at det går på bekostning av fakta og seriøsitet. Alt er basert på kilder. Her fins også små historier i historien som leseren blir nysgjerrig på – og som man kan håpe forfatteren griper fatt i og utvikler videre i nye bøker.

Man behøver ikke å være mer enn gjennomsnittlig interessert i historie for å ha utbytte av Tore Skeies bok. Dessuten ønsker du garantert å vite mer etter at du har lest den.»
Jorid Mathiassen, Bok og Samfunn


«Tore Skeie har eit fabelaktig overblikk over hendingane, og fører lesaren gjennom dei ulike fasane høgadelsmannen gjennomlever før han endar på steile og hjul i Helsingborg ein vårdag i 1290. Det er forteljekunst på høgt plan.»       
Bjarne Tveiten,
Fædrelandsvennen


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side