Kjpt

ISBN: 9788243005754
Status: P lager
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innbundet
  

Sverre Sivertsen

En krevende vakt

En krigsseilers nedtegnelser
Vel 1000 norske skip og 35.000 sjøfolk deltok på alliert side under 2. verdenskrig. Av de rundt 10.000 nordmenn som omkom under krigen, mistet over 4200 livet på sjøen.

Handelsflåtens innsats var det viktigste norske bidraget til de alliertes endelige seier. En av de få som har skrevet ned sin krigshistorie, er kaptein Sverre Sivertsen fra Molde. Dette er Sverres egen historie, slik han skrev den ned en gang på 1970-tallet – mer enn 25 år etter krigen.

Sverre Sivertsen (1906–1994) vokste opp i ei vestlandsbygd i en tid med stor fattigdom og lite framtidshåp. Så snart han var konfirmert, dro han til sjøs. Hardt og brutalt fikk han oppleve sjølivets realiteter. Dette skriver han om i bokens første del.

Høsten 1939 startet hans livs lengste reise. Krigen var allerede i gang ute i Europa, og det skulle gå nesten syv år før han så Norge igjen. I krigens to første år gikk han i konvoifart på Midtøsten, Sør-Afrika og India. I 1942 gikk han i konvoifart mellom USA og England. Og i 1943 var båten med i en konvoi til Murmansk, der den ble liggende nesten et år før den kunne vende tilbake til England. Utallige ganger ble konvoiene torpedert. Når faren var som størst sto kaptein Sivertsen på brua dag og natt. Han hørte drønnene fra dypvannsbomber, han så tyske fly komme styrtende mot skipet sitt mens bombene falt, han så skip i nærheten bli satt i brann og gå ned og mannskap som skrek i det brennende oljehavet. Men aldri ble han truffet selv.


PRESSE
«Dette er en ekte stemme.»
Ulf Andenæs, Aftenposten

En fin liten bok dette
(Terningkast fire), Guri Hjeltnes, VG
MATERIELL, OMTALER OG ANMELDELSER
Anmeldelse i VG 16.10.2011


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side