Kjpt

ISBN: 9788282111423
Status: P lager
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innbundet
  

Andy Dougan

Kamp til døden

Dynamo Kiev vs. Nazi-Tyskland

Kamp til døden forteller den spesielle historien om fotballaget Dynamo Kiev og det legendariske oppgjøret mot nazistenes topplag under okkupasjonen av Ukraina i 1942. Det er en sann beretning om mot, lagånd og motstand i undertrykkelsens tid.
 

Året er 1942, og harde kamper raser gjennom Europa. Samtidig, utenfor slagmarken, foregikk en bemerkelsesverdig og myteomspunnet hendelse på et stadion i Kiev. Dette er den sanne historien om mot og lagånd under den mest brutale undertrykkelsen verden har vært vitne til. Da Hitler iverksatte operasjon Barbarossa i 1941, fosset tyskerne østover. Sovjetiske styrker ble slaktet ned, og Ukraina ble raskt og brutalt okkupert.

Forsvarsstyrkene i hovedstaden Kiev ble tatt til fange, og blant dem var mange spillere på Dynamo Kievs strålende 1939-lag. I det okkuperte Kiev sultet befolkningen, og et stort antall mennesker ble deportert til slavearbeid. Men én mann, den karismatiske målvakten Trusevich, var fast bestemt på å redde ikke bare de overlevende spillerne, men også andre idrettsutøvere. Han sørget for å gi dem jobb, husly og brød, som arbeidere på sitt bakeri. Inspirert av Trusevich ble Dynamo-laget gjenopprettet under navnet Start FC, og en rekke kamper ble arrangert. Til tross for dårligst utgangspunkt på alle hold er laget så bra at det feier all motstand av banen og blir selve symbolet på motstand i Kiev.

Til slutt mobiliserer tyskerne sitt aller beste lag, bestående av topptrente flygere fra Luftwaffe og antiluftskyts-personell. Med en SS-offiser som dommer får ikke Kiev-laget bare juling på fotballbanen, de blir ydmyket på aller verst måte. Konsekvensene blir store. Andy Dougan forteller sannheten om et legendarisk oppgjør i denne historien der klisjeen gjøres til virkelighet: «Fotball er ikke et spørsmål om liv og død, det er langt mer alvorlig enn som så.» Boken oppklarer myter og forteller hele historien om laget og forholdene i Kiev under Stalin, forholdene rundt de ukrainske nasjonalistene og brutaliteten under den tyske okkupasjonen.
Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side