Kjøpt

ISBN: 9788243006027
Status: På lager
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innbundet
  

Lars Ericsson Wolke

Joseph Goebbels

En biografi

I oktober 1923 fikk Goebbels et hefte med blanke ark «til daglig bruk» av kjæresten sin Else Janke. Om kvelden den 17. oktober skrev han i den for første gang, og dagbok fortsatte han å føre helt frem til mai 1945. Disse dagbøkene, som han egentlig hadde planer om å publisere, er viktige kilder til kunnskaper om mannen, som mange oppfatter som en av naziregimets mest avskyelige representanter. Men de er samtidig «bedragerske» i den forstand at han har hatt potensielle lesere i tankene når han skrev.

I boken kles Goebbels – han som kona Magda kalte en «djevel i menneskeham» – naken. Og det er ikke noe sympatisk bilde som tegnes av den kortvokste mannen med klumpfot, som ble vraket til aktiv krigstjeneste under første verdenskrig, men som takket være sine store talegaver og ekstreme tilpasningsevne, skulle bli en av Hitlers nærmeste og viktigste medarbeidere. Så viktig at Hitler i sitt politiske testamente, som han skrev like før han tok sitt eget liv den 30. april 1945, utnevnte ham til rikskansler.

Hvorfor og hvordan ble han, som vokste opp i en fattig, sterkt katolsk og borgerlig familie, som ønsket at han studerte teologi, han som tok en doktorgrad i litteratur og kanskje kunne blitt forfatter og professor i litteraturvitenskap, i stedet en av Nazi-Tysklands mest hensynsløse og mektigste menn?

Boken handler om mer enn den historiske personen Paul Joseph Goebbels. Den er samtidig en tankevekkende beskrivelse av hvordan et helt folk kan forføres og forblindes av en dyktig manipulator som bruker medier som radio, presse og film for å nå sine mål. Goebbels var en karismatisk taler og en pioner i moderne propagandateknikk, og den samme teknikken og strategien har vært brukt om igjen og om igjen i moderne tid for å indoktrinere massene og egge til hat.

PRESSE
"Fascinerende portrett av Hitlers propagandasjef som løgnpropagandaens mester i moderne tid".
Ulf Andenæs, Aftenposten

"Mytoman løgnhals
Det er de færreste forunt å få navnet sitt omgjort til et begrep. Joseph Goebbels er på den måten i sjeldent, men ikke godt, selskap. ... Lars Ericsson Wolke argumenterer overbevisende for at han aldri egentlig var del av selve makten. Snarere var han dens lakei, en krypende og tjenestevillig tjener for føreren. Ja, det er faktisk mulig å argumentere for at hele Joseph Goebbels’ eksistens var avhengig av Adolf Hitler og hans velvilje. Til gjengjeld var det Goebbels som mer enn noen konstruerte selve førermyten, en særegen blanding av kvasireligiøst, politisk og militært tankegods."
(Terningkast fire), Sindre Hovdenakk, VG

"Løgner, sviker og horebukk" - Artikkel i VG 28.11.2011

Mytoman Løgnhals - Anmeldelse i VG 27.11.2011


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side