Kjpt

ISBN: 5051895045251
Status: P lager
Utgivelsesår: 2007
Innbinding: DVD
  


Brev fra Iwo Jima DVD

I 1945 møttes amerikanske og japanske styrker på Iwo Jima. Mange tiår senere ble flere hundre brev gravd fram fra bakken på den golde øya. Brevene ga stemme og ansikt til soldatene og offiserene som kjempet og døde for sin keiser. De japanske soldatene ble sendt til Iwo Jima vel vitende om at de antakelig aldri vil komme hjem.
"Brev fra Iwo Jima" er Eastwoods hyllest til alle som mistet livet i det store slaget. Samtidig er det et vitnesbyrd om at selv de ”nødvendigste” kriger er studier i grusomhet.

Nesten 7.000 amerikanere ble drept på Iwo Jima, og mer enn 20.000 japanske liv gikk tapt. Den svarte sanden på Iwo Jima er dynket i blodet deres, men forsakelsen, slitet, heltemotet og omtanken lever videre i brevene som ble sendt hjem.

Clint Eastwood ville utforske en hendelse som fortsatt gir gjenklang i Japan og USA. Han viser ikke bare et sammenstøt mellom store hærer, men også en fatal kulturkollisjon.

Filmen fikk terningkast 5 i Aftenposten og Dagbladet, mens VG rullet 6-eren for dette storslagne dramaet.

Spilletid 2 t 21 min.


PRESSE
«Glitrende Clint ... I «Flags of Our Fathers» forteller Clint Eastwood fra amerikanernes synsvinkel om slaget om Iwo Jima, et av annen verdenskrigs blodigste slag.

Brev fra Iwo Jima» er, bokstavelig talt, den andre halvdelen av historien: Slaget sett fra japanernes side.
...
Det mest imponerende er ikke at den nødvendigvis går utenom tradisjonelle krigsfilmers dramaturgi; det gjør den faktisk ikke. Men innenfor de gitte rammene forteller den nå 76 år gamle Clint Eastwood nedtonet og inderlig innsiktsfullt om ulike menneskers skjebne, handlingsmønstre og følelser. Dette er ingen historie om seire mot alle odds. Vi møter nederlagets dødsdømte menn, ubønnhørlig og ufrakommelig.

Og dette er gjennomført på japansk, på bakgrunn av japanske tradisjoner og skuespillere - representanter for den kanskje mest forhatte, evige amerikanske fiende i de mer enn 65 år som er gått etter Pearl Harbor.

Det er så ramt realistisk, så medfølende, så glitrende beskrivende, så gjennomført humanistisk i sin grunntanke, at man enda en gang bare må bøye seg i støvet - svart, japansk lavasand denne gang - for den gigantiske filmregissøren Clint Eastwood.»
(Terningkast seks), Jon Selås, VG

«Troverdig empatisk krigsdrama. Sterkt og velfortalt om slaget på Iwo Jima, sett med japanske øyne.»
(Terningkast fem), Vegard Larsen, Dagbladet

« «Iwo Jima» er storslått og episk film somuten noen form for glamorisering gir et svart og rørende bilde av japanskesoldater som går døden i møte.»
(Terningkast fem), Mode Steinkjer, Dagsavisen
 
 


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side