Kjpt

ISBN: 9788243006713
Status: P lager
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innbundet

ANDRE UTGAVER:
1947. Da vår verden ble til
Innbundet (2016)
  

Elisabeth Åsbrink

Og fremdeles står trærne i Wienerwald

Fem hundre brev, pent sortert etter årstall, oppbevart i en IKEA-eske. Adressaten var Otto, en jødisk gutt som i 1938 kom alene til Sverige, tretten år gammel. Hjemme i Wien ble foreldrenes hverdag stadig mer dramatisk, men i brevene gjør de sitt beste for å holde motet oppe både hos seg selv og sønnen. De siste brevene til Otto har avsenderadresse Theresienstadt.
I Sverige havnet storbygutten Otto i Småland. Med tiden fikk han arbeid som gårdsdreng hos familien Kamprad, og ble snart god venn med sønnen i huset, Ingvar, som i 1943 skulle starte firmaet IKEA. Samtidig var Ingvar aktiv i nazistiske organisasjoner og en stor tilhenger av fascisten Per Engdahl.

Basert på det unike brevmaterialet og ferske intervjuer med Kamprad, har Elisabeth Åsbrink levert en bok som vant både lesernes hjerter og Augustprisen for 2011. Og fremdeles står trærne i Wienerwald skildrer et paradoksalt vennskap og gir et viktig tidsbilde av antisemittismen i Sverige og Europa. Men mer enn noe annet forteller boka historien om en enkelt families skjebne. Den gir et uforglemmelig vitnesbyrd om håp, sorg og savn og om to foreldres utømmelige kjærlighet til sitt barn.

Ovesatt av Alexander Leborg.

PRESSE
"Et mesterverk. ..Bunken med brev fra krigens dager er i seg selv et uovertruffent grunnlag for et dokumentarisk verk om jødenes skjebne og nazistenes grusomheter. Men Elisabeth Åsbrink er mer enn en journalist, mer enn en observerende og registrerende kronikør. Hun er en poet. Nennsomt vever hun seg selv – sin egen families skjebne, sin egen research – inn i historien. Med en skjønnlitterær forfatters klo blåser hun nytt liv i et over 70 år gammelt livsdrama. Med poetens penn gjenoppliver hun en historie som kunne ha vært glemt. Fra side til side lar jeg meg imponere av Åsbrinks vare språkfølelse, hennes enestående formidlingsevne, hennes uovertrufne litterære begavelse."
(Terningkast seks), Tom Egeland, VG

«Eit dramatisk og meisterleg samansnekra oppgjer med svensk mellomkrigsrasisme. [...]
Åsbrinks bok er ikkje berre svært god. I det fleirkulturelle Norden er ho også dagsaktuell.»
Arnhild Skre, NRK

«Både et rystende tidsdokument og et raseri forvandlet til overveldende vakker prosa. Språket hennes eier en fjærlett skjønnhet, men ordene veies på gullvekt. Kanskje nettopp derfor veier hver setning et tonn. Uunnværlig lesning»
Upsala Nya Tidning

«Elisabeth Åsbrink har skevet en av høstens viktigste bøker. Den må leses ikke bare som historie, men som levende historie. Alle som bruker ørene vil fortsatt kunne høre ekkoet av Otto Ullmanns stemme»
Aftonbladet

«Fra en skatt av ubesvarte brev utvinner forfatteren flere perpektiver på vår historie og vårt samfunn. Boka får leseren til å søke svarene på spørsmålet om hva som er rett og galt i en historie som berører.»
(Fra juryens bregrunnelse, Augustprisen 2011)

«Å bli forlatt, og frykte at man kanskje aldri ses igjen. Elisabeth Åsbrink fanger dette uhørte med et språk som er sjeldent litterært for sjangeren og med en presis følsomhet for hva hun selv skal fortelle og hva hun skal overlate til brevene å si»
Expressen

«Og da er jeg ved sommerens andre skjellsettende opplevelse: lesningen av Elisabeth Åsbrinks bok ... Det skjellsettende ved boka består for det første i at Åsbrink på mesterlig vis portretterer Individet: Ødeleggelsen av ett menneske utgjør tapet av en hel verden. For det andre viser hun de rådende holdningene overfor jødene i Sverige på 1930- og 40-tallet, både de hatefulle og rått uttrykte fordommene og politikernes like fordomsfulle argumenter for å unngå jødeinnvandring. Parallellene til uttrykksformer og argumenter i dagens innvandrings- og asylsøkerdebatt er dessverre slående.»
Kristine Næss, Klassekampen
Flere bker
Elisabeth Åsbrink
Kjøpt Pris: 379,-
Bokklubbpris: 332,-Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side