Kjøpt

ISBN: 9788243006119
Status: På lager
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innbundet
  


Jomfruen fra Norge

Tidlig på høsten 1302 møttes en norsk konge og en svensk hertug på en holme i Göta älv. Der inngikk de en krigsallianse. For å besegle forbundet, lovet kongen bort sin ett år gamle datter. Han visste ikke at han samtidig la kongerikets skjebne på hennes små skuldre. 
Jomfruen fra Norge tar for seg selve skjebnetimen for det norske kongedynastiet i middelalderen. Da Håkon 5. arvet kongsmakten ved inngangen til det urolige 1300-tallet, var han Nordens mektigste mann. Under ham nådde det norske riket sitt kulturelle og politiske høydepunkt. Men gjennom datterens forlovelse med den både ridderlige og hensynsløse hertug Erik av Sverige, ble han dratt inn i et maktspill som skulle få uante konsekvenser for Norges historie.

I likhet med debutboka Alv Erlingsson er dette en bredt anlagt historiebok om en lite kjent epoke i vår historie. Tore Skeie skildrer et intenst forhold mellom to sterke og svært forskjellige menn, som hver på sin måte definerte sin tid. Boka viser fram en tapt verden av riddere, trubadurer, slott og jomfruer, men også et nådeløst samfunn med skruppelløse maktmennesker, krigstog og leiesoldater. Og et politisk system der ekteskap mellom barn kunne avgjøre kongerikers framtid.

Tore Skeie er utdannet historiker og var vinneren av Spartacus' historiekonkurranse i 2008.

PRESSE
(Skeie på listene over Årets beste bøker i VG, BT, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad.)

«Aldri har den norske middelalderen vært beskrevet mer levende. Tore Skeies andre bok om en av de mest dramatiske periodene i norsk historie forsterker inntrykket fra debuten for tre år siden: Vi har fått en historieforteller av stort format. ... Tore Skeie (har) på mesterlig vis gjenskapt et univers av stolte riddere og sultende bønder, av veike konger og slu hertuger. Språket holder også denne gang høyt litterært nivå. Det er kaldt når han beskriver vintrene i denne lille istiden og pulsen øker når han skildrer hvordan lansene senkes og krigshingstene drives i skarpt trav mot danskehæren. ... Både debutboken om Alv Erlingsson og denne, om jomfruen fra Norge, viser hvor ekstremt engasjerende eldre historie kan være når fortelleren vet hva han holder på med. Det gjør Tore Skeie.»
Svein Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Tore Skeie har med «Jomfruen av Norge» løftet norsk historieskrivning opp på et nytt litterært nivå. På nesten mirakuløst vis evner Skeie å kjede sammen akkurat de riktige opplysningene på hvert enkelt sted i fortellingen, slik at historien blir forståelig, engasjerende og nærværende. ... For den som ikke kjenner stoffet godt fra før, kan boken nærmest leses som en spenningsroman. Underveis lærer man disse menneskene å kjenne, fordi Skeie så persist skildrer hvordan de handlet. … Kort sagt er dette en uendelig fascinerende bok som trygt kan plasseres under årets juletrær. »
Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende

«Tore Skeie er noe så sjeldent som en krysning mellom historiker og forfatter. Vi kjenner mange forfattere som har skrevet historiske romaner med heldig resultat (som Thorvald Steen og Roy Jacobsen) og tilsvarende historikere med sterke skjønnlitterære kvaliteter (som Bjørn Brandlien og Erling Sandmo), men få opererer i skjæringspunktet mellom de to disiplinene. Det gjør Tore Skeie... Det er denne kombinasjonen - og framfor alt det at forfatteren behersker begge så godt - som gjør "Jomfruen fra Norge" til spennende lesning og til en verdig oppfølger til hans bok Alv Erlingsson, som opplevde eventyrlige salgstall.»
Hans Jacob Orning, Klassekampen

«Suverén framstilling av det svikefulle storpolitiske spillet mellom nordiske konger og adelsmenn i middelalderen. Tore skeie populariserer og anskueliggjør så lesingen blir en fryd».
(Terningkast fem), Arne Hugo Stølan, VG
Flere bøker

Kjøpt Pris: 349,-
Bokklubbpris: 99,-Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side