Kjpt

ISBN: 9788243003217
Status: P lager
Utgivelsesår: 2004
Innbinding: Innbundet
  

Thor Gotaas

Livslang skrivekløe

Historien om den vandrende redaktør Anders Mehlum
Mehlum var av mange sett på som en bygdeoriginal, et smilende fjols som rekte omkring og noterte slarv. Thor Gotaas har søkt mannen bak skjegge og formidler et livsprosjekt helt utenom det vanlige. En idag nesten glemt skikkelse, gis gjennom Gotaas’ penn nytt liv.
Mehlum var av mange sett på som en bygdeoriginal, et smilende fjols som rekte omkring og noterte slarv. Thor Gotaas har søkt mannen bak skjegge og formidler et livsprosjekt helt utenom det vanlige. En idag nesten glemt skikkelse, gis gjennom Gotaas’ penn nytt liv.
Anders Mehlum (1849-1943) var journalist, forfatter og redaktør av bladet Nu som kom ut fra 1890–1930-tallet.
Mehlum var en kjent skikkelse, spesielt i Valdres og Hallingdal, hvor han vandret samtidig som han solgte og samlet opplysninger til bladet sitt. Nu kom ut i et opplag på 4000.
Mehlum er glemt i historiebøkene, men med bladet Nu og sin særegne personlighet var Mehlum en markant person i presse- og kulturlandskapet i Norge.

Mehlum ble født i Trøndelag, i bygda Børsa. I 20-årene spaserte han til Kristiania og her møtte han Morgenbladets redaktør Friele som trengte en skrivefør mann i redaksjonen. Mehlum som hadde jobbet som omgangslærer og som allerede hadde levert flere artikler til de store dagsavisene, tok jobben umiddelbart.
Men han drømte om å utgi sitt eget blad. Vinjes Dølen var forbildet da Anders etter sju lærerike år i Morgenbladet lanserte første nummer av Nu. Opplaget vokste med tiden til over 4000, og redaktøren vandret i 30 år rundt i Norge på leting etter nyheter.

Mehlum forfattet også sju bøker, blant annet lokalhistorie fra Hallingdal, som er et vektig og tidlig bidrag til bygdeboksjangeren.

Kildematerialet til boken består av forordet til Mehlums selvbiografi, bladet Nu samt intervjuer med og artikler om Mehlum i andre samtidige publikasjoner. I tillegg finnes også en god del tegninger og bilder. Forfatteren har oppsøkt områdene der Mehlum ferdtes og har funnet mange informanter som husker Mehlum selv eller som har fått fortalt historier om ham fra eldre generasjoner.

PRESSE
"I fjor høst kom det ut en meget interessent bok om avisa ”Nu” og dens redaktør Anders Mehlum. ”Nu” ble gitt ut fra 1896 til 1937 med ujevn frekvens. Mehlum var på evig vandring for å samle stoff til sitt blad. Han gjorde alt selv, bortsett fra det trykketekniske. På det meste hadde han 3 000 abonnenter, et respektabelt opplag i en tid hvor Dagbladet for eksempel hadde 15 000.
Mehlum, opprinnelig trønder med lærerutdannelse, lyktes aldri med sine planer om å bli prest. I stedet ga han seg journalistikken i vold, og var før han tok landeveien fatt som 48-åring en kjent Oslo-journalist. Boka om Nu og Mehlum er skrevet av Thor Gotaas som er kjent for bøker om tatere og fanter. I arbeidet med disse temaene støtte han ofte på navnet Anders Mehlum, og da han gikk nærmere inn på personen skjulte det seg et fascinerende liv bak. Mehlum vandret mest i Buskerud, og spesielt Hallingdal og Ringerike. I prat med folk plukket han opp de merkeligste historier som han omgjorde til godt lesestoff. Mange oppfattet Mehlum som en barbent landstryker, men han var egentlig en kultupersonlighet av de sjeldne, alle sine originaliteter til tross. Mehlums ”Nu” er ikke nevnt i bibliografien fra 1974 over norsk aviser 1763 til 1969, så derfor all ære til Gotaas som har trukket denne merkelige pressemannen og dette folkelige bladet fram i lyset igjen".
Oddvar Aasen, Norsk Pressehistorisk forening.
Flere bker
Gotaas, Kvarsvik
Kjøpt Bokklubbpris: 228,-

Thor Gotaas
Kjøpt Bokklubbpris: 228,-Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side