Kjpt

ISBN: 9788243007895
Status: I salg
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innbundet

ANDRE UTGAVER:
Den svarte vikingen
heftet (2014)
  

Bergsveinn Birgisson

Den svarte vikingen

HOVEDBOK 10 - Utgis september 2013. Boka sendes fra Historieklubben 2. oktober 2013.
I fjor ble Bergsveinn Birgisson nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen Svar på brev frå Helga. Nå har islendingen skrevet sin første bok på norsk, Den svarte vikingen. Og ifølge forfatter Øystein Morten dreier det seg om sakprosa helt utenom det vanlige.
Geirmund Heljarskinn kom til Island allerede i år 867 og skal ha vært den mektigste av landnåmsmennene. Likevel ble det aldri skrevet noen saga om ham. Hvorfor? spør forfatteren Bergsveinn Birgisson – etterkommer av Geirmund i 30. ledd. 
    Svaret er utfordrende: Fordi forfaderen hans ikke passet inn i den islandske opphavs­myten, den om et Island befolket av likestilte høvdinger og storbønder fra Norge, ledsaget av stolte husfruer med nøkler i beltet, de som flyktet fra krig og elendighet – til ny jord og frihet på øya langt ute i havet.
    Geirmund Heljarskinn var helt annerledes; mørkhudet og med mongolske ansiktstrekk stod han i spissen for en internasjonal fangst­økonomi. Han hadde hundrevis av slaver under seg. Kristne slaver fra Skottland og Irland. Mange av dem var kvinner, som Geirmunds norske undersåtter fikk barn med.
    Ny genforskning viser at over 60 % av kvinnene på Island opprinnelig kom fra Irland og Skottland, ikke fra Norden. Den vakre sagaøya var et rått og brutalt slavesamfunn, delvis befolket med utgangspunkt i overgrep mot irske kvinner.

Historien er oppsiktsvekkende, men langt fra enkel å skrive.
    Bergsveinn Birgisson samler fragmentene fra de historiske kildene, allierer seg med genforskere og arkeologer, forsker i stedsnavn, reiser til Sibir, gransker handelsrutene på 800-tallet osv. osv. Årene går. Han vil skrive Geirmunds saga. Men på grunn av kildene er det tidvis en håpløs ferd, mens han eksperimenterer seg frem for å få historien til å henge sammen. «Kan leserne holde ut en forfatter som av og til famler i mørke som Dante i helvete?» spør han. Innimellom kommer det drypp fra hans slit og kvaler. Dette er sakprosa, likevel skjønn litteratur: Vi får følelsen av nerven i den historiske granskningen, om hvordan beretningen blir til i spennet mellom det meningsfulle og meningsløse.

Flere bker
Bergsveinn Birgisson
Kjøpt Pris: 169,-
Bokklubbpris: 99,-Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side