Kjpt

ISBN: 9788243007598
Status: I salg
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innbundet

ANDRE UTGAVER:
Sjøfolk forteller DVD
DVD ()
  

Lasse Trædal

Norske sjøfolk forteller

Hvordan var det å komme fra landsbygda i Norge og gå i land i havnekvarterene i verdens største byer?
I denne boka har Lasse Trædal samlet historier fra norske sjøfolk i utenriksfart de første tiårene etter andre verdenskrig.

Her er skildringer av knivstikking og horehus, orkaner og forlis. Om livet ombord på svære tankskip med eksplosiv last. Her er ettertanker om møter med raseskiller og kriminalitet, om fellesskapet til sjøs og forholdet til kvinner. Noen forteller også om ordna forhold, lærerikt arbeid og om å komme voksen hjem etter å ha vært verden rundt.

 Dette er historier fra vår nære fortid, beretninger om å bli bråmoden i ung alder. Ingen kom hjem uten å være preget av sjølivet, på godt og vondt.

Boka er illustrert med sjøfolkenes egne bilder.

Lasse Trædal er forfatter og bor på Sandøya utenfor Tvedestrand. Han har tidligere arbeidet som lærer. Bøkene til Trædal bygger på samtaler og intervju av arbeidsfolk i perioden fra andre verdenskrig og fram til våre dager.


FRA BOKA:
«Lugaren var bare et bitte lite høl inne på babord side, med en rund ventil. Men det å komme til en lugar som var min, det var ei voldsom greie. Like under lugaren min sto en kjølekompressor, som starta og stoppa til all verdens rare tider. Men etter tre døgn sov jeg som en stein, uansett bråk.»

«Da jeg mønstra på, skulle vi etter et par kvelder se film i oppholdsrommet for mannskapet. Filmfremvisern sa takk for seg etter en halv time, og ble raskt lempa over bord, da ingen klarte å reparere. Dermed ble det en endeløs rekke med pokerkvelder, hvor innsatsen var sigaretter. Tapte sikkert over 20 kartonger om bord i den skuta.»


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side