KjÝpt

ISBN: 9788243008137
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Innbundet

Bla-i-boka
  


1814: Krig, nederlag, frihet

Danmark-Norge under Napoleonskrigene
Dette er et unikt samarbeidsprosjekt mellom danske og norske historikere. For første gang belyses de dramatiske hendelsene i Danmark-Norge under Napoleonskrigene fra både norsk og dansk perspektiv.
1814 var det moderne Norges fødsel. Norge ble selvstendig med en av Europas mest liberale grunnlover, og både selvstendigheten og Grunnloven fikk leve videre selv om Norge mot slutten av året ble forent med Sverige i en løs union. Politisk sett gjorde dette Norge til en av Napoleonskrigenes vinnere, men «mirakelåret» 1814 ble født av et nederlag. For Danmark ble freden i Kiel «tapet av Norge», som det heter i dansk historie. Dette gjorde ikke bare Frederik 6. til en av Napoleonskrigenes største territorielle tapere i hele Europa, men er også det største økonomiske og befolkningsmessige tap for den danske stat noensinne.

Krigsårene frem mot 1814 inneholder noen av de mest dramatiske begivenhetene i både dansk og norsk historie.

I denne boken får leseren for første gang en samlet fremstilling av krigsårene mellom 1807 og 1814 fra et fellesdansk-norsk perspektiv. Verket er derfor et sentralt bidrag i markeringen av 200-årsjubileet for Grunnloven og den dansk-norske skilsmissen. I boken forteller forfatterne om krigsbegivenhetene både til lands og til sjøs, hvordan de ble opplevd blant ulike samfunnslag fra elitene i København, Christiania og Kiel, til husmenn i Østerdalen, bønder på Lolland-Falster og småhandelsfolk i Slesvig-Holstein. Fra Nordkapp til Elben vokste utilfredsheten med kongemakt og enevelde. Selv om det var de storpolitiske begivenhetene som i siste ende dikterte utviklingen i Norden, bidro erfaringene fra krigen og misnøyen med kongen og eneveldet til troen på et selvstendig og fritt Norge. I Danmark ble omveltningene fra Napoleonstiden bakgrunnen for den liberale grunnloven av 1849 og de to skjebnesvangre krigene mot Tyskland i 1848–51 og 1864.

Forfatterne Rasmus Glenthøj (f. 1977) og Morten Nordhagen Ottosen (f. 1981) er historikere knyttet til Syddansk Universitet
og Universitetet i Oslo. Glenthøj er prosjektleder for Fondet for dansk-norsk Samarbejdes 1814-program.

Ottosen har bl.a. skrevet Napoleons Europa (2014). Sammen har de vært redaktører for verket Samfunn i krig: Norden 1808–09 (2012) og skrevet Experiences of War and Nationality in Denmark and Norway, 1807–1815 (2014).
Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side