Kjpt

ISBN: 9788243008854
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: heftet
  

Ingerid Hagen

Oppgjørets time

Om landssvikeroppgjørets skyggesider
«Bokbombe! Glimrende og svært viktig dokumentarbok om behandlingen av landssvikerne etter krigen. » VG

Fredsvåren 1945 skulle retsstaten gjeninnføres i Norge. Men i fengsler og fangeleirer ble landssvikfangene utsatt for tortur. Gode nordmenn, ikke minst hjemmefrontmenn, rundjulte dem og lot dem drive straffeeksersis i timevis, utsatte dem for liksom-henrettelser, frarøvet dem nattesøvnen og sulteforet dem.

De som protesterte mot dette eller andre rettssikkerhetsbrudd, ble holdt utenfor eller stemplet som undergravere av landssvik-oppgjøret. Andre ble dømt for injurier mot myndighetspersoner og fikk fengselsstraff. I kulissene gikk de store fiskene fri – blant andre de som hadde drevet økonomisk samarbeid med tyskerne i stor stil.

For første gang går en historiker systematisk gjennom rettsdokumenter og annet kildemateriale som viser disse æreløse sidene ved landssvikoppgjøret.


PRESSE
«Veldokumentert, velskrevet og viktig om behandlingen av landssvikerne etter krigen  Hagen er kompromissløst etterrettelig. Denne boken er et høyst betimelig referanseverk om brutaliteten i behandlingen av landssvikerne, men i en bredere og kanskje viktigere forstand er boken en advarsel om hvor uhyggelig det kan bli når vi river bindet vekk fra fru Justitias øyne.»
     Tor Dishington Johansen, Bergens Tidende

«Oppgjørets time er kommet
Forfatterens originale og jeg vil si banebrytende innsats er at hun som den første underkaster selve gjennomføringen av oppgjøret en kritisk prøvelse og dermed setter ofrene i fokus – rettsoppgjørets ofre, de menneskene som ble forfulgt og straffet av staten.
Det er nesten flaut å måtte kalle dette banebrytende. Vi er ikke som dem – det er den eneste holdning som forsvarer et strengt og omfattende oppgjør, om man vil unngå hevnens og gjengjeldelsens umenneskelige avgrunn. Det er fordi vi nordmenn sviktet på dette punkt ... at Ingerid Hagen beveger vår samvittighet – selv sytti år etter hendelsene hun skildrer.»
     Hans Fredrik Dahl, Dagbladet

«Glimrende og svært viktig dokumentarbok om behandlingen av landssvikerne etter krigen. Det er som kjent seierherrene som skriver historien. Da er det desto viktigere at seierherrenes barnebarn går historien kritisk etter i sømmene. Det er nettopp den jobben Ingerid Hagen gjør med sin imponerende veldokumenterte og velskrevne bok Oppgjørets time. ... Ingerid Hagen er en kompromissløs sannhetssøker. Hun river opp gamle sår for ubarmhjertig innsyn, og hun nøler ikke med å navngi en rekke leger, diakoner fengselsbetjenter og militære som åpenbart gjorde seg skyldige i grove overgrep.  ... Man kan [ikke] godta at seierherrene tar i bruk de samme metodene som sine uskadeliggjorte fiender. Derfor er Ingerid Hagens bok så viktig.»
      Sindre Hovdenakk, VG.    (terningkast 6)

«Vårt bilde av den første etterkrigstiden trenger en revurdering. Ingerid Hagens bok er et kraftfullt bidrag til en slik nyansering av historien og vårt syn på oss selv. »Leif Ekle, NRK

«Nå kommer boken om historiene vi ikke har villet høre.... en rystende beskrivelse av de mørkeste sidene av overgangen fra krig til fred.
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad


Ingerid Hagen har fått svært mye ros for sin bok, med god grunn. ... solid researchet og gjennomarbeidet ... Dette er som type en bok vi trenger, den er ikke oppblåst og den forstår forutsetningene i tiden den handler om.»
      Lasse Midttun, Morgenbladet

«Dokumenterer tortur og mishandling.
Hadde historikaren Ingerid Hagen skrive denne boka i åra like etter krigen, ville ho vorte tiltala og mest sannsynleg dømd, slik det skjedde med dei mange som då kritiserte landssvikoppgjeret. No har ho levert den fyrste faghistoriske undersøkinga av fangehandsaming og soningstilhøve for landssvikfangar. Det er skakande lesing. Like opprørande er det å lesa om kva justisstyresmaktene fekk seg til å gjera med dei som ytra seg kritisk til oppgjeret. ... Handsaminga av landssvikarane er ein skamplett som det er på høg tid å draga fram i ljoset og ta eit oppgjer med.»
    Arvid Bryne, Dag og Tid


«Bringer oss nærmere den betennelsen som satte seg i en tid full av traumer og retthaverskhet, usikkerhet om egne valg og hevn. Betent er det fortsatt ...»
      Mona Ringvej, Klassekampen.
Flere bker
Ingerid Hagen
Kjøpt Pris: 349,-
Bokklubbpris: 305,-Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side