Kjpt

ISBN: 9788231900108
Status: P lager
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innbundet
  

Barry Strauss

Spartacus og slaveopprøret

Hvem var egentlig krigeren Spartacus? Les den utrolige historien om Spartacus, gladiatoren som sto bak antikkens mest kjente slaveopprør. Med en hær som vokste seg fra 74 til 60000 mann på to år, truet han i år 71 før Kristus verdens eneste stormakt, Romerriket.

Historien om Spartacus og slaveopprøret er som skapt for dramatikk, og har for lengst slått rot i underholdningsbransjen. Det er laget filmer, tv-serier og tv-spill om emnet, og også innen kunst, musikk og i idrettens verden lever navnet Spartacus videre. Og selvfølgelig innen litteraturen. Dette til tross for at det i Spartacus’ egen tid ble skrevet ned svært lite om hva som egentlig skjedde. De få gangene det ble gjort, var det fra seierherrenes ståsted. Bøker fra moderne tid har, i likhet med filmene og tv-seriene, en dramatisk tvist som neppe gjenspeiler virkeligheten slik Spartacus selv opplevde den.

Denne boken som Historieklubben nå presenterer viser en helt ny og overbevisende side av historien om mannen Spartacus og opprøret han ledet. Barry Strauss, professor i historie ved Cornell University i USA, tegner et levende bilde av det sosiale og politiske livet i Romerriket i tiden før Kristi fødsel, og han rekonstruerer på en glimrende måte hvordan Spartacus tok grep, brøt ut av slaveriet og bygde opp en hær nesten sterk nok til å nedkjempe romerne i deres egen bakgård.

Barry Strauss leverer ikke noen biografi om Spartacus. Dette er en krigshistoriebok med stor innsikt, og en studie av et opprør og en taktisk geriljakriger med sterk personlig autoritet. Og om en stolt kvinne med profetier sterke nok til å fjerne den siste tvil hos opprøreren Spartacus. Utbruddet og opprøret måtte komme, og da flukten var gjennomført med kjøkkenredskaper som våpen, var store deler av de romerske styrkene på krigstokt langt fra hjemlandet. Dette ga Spartacus tid og rom til å bygge opp en hær stor nok til å representere en trussel mot det gamle og statisk styrte Roma.

Med lang fartstid som soldat, så slave og deretter gladiator, var han Roma overlegen med sin nytenkning på slagmarken. Den modige og karismatiske Spartacus tenkte og utfordret slik en gladiator gjerne gjorde i kamp; tålmodig og smidig, rask og rå. Han var en klok leder som med stor suksess sverget til lett utrustning og overraskende lynangrep. Og det manglet ikke på motivasjon.

Men kvernen malte Romas vei, og opprøret skulle ikke vare mer enn to år før det hele var over. Spartacus’ hær var en brokete gjeng. Det var en etnisk vrien sammensetning med folk fra nær sagt hele dagens Europa, og de indre stridighetene blant rivaliserende grupper skulle komme til å koste dyrt.

I tillegg til egenrådighet og sviktende disiplin internt i Spartacus’ hær, greide Roma, til tross for panikken, å samle store styrker under Marcus Licinus Crassus’ kommando. Tusenvis av soldater ble beordret hjem, og sakte men sikkert presset romerne Spartacus’ hær sydover. Til slutt ble han forrådt av pirater som skulle frakte han og de siste troppene over til Sicilia. I det siste store slaget dør Spartacus, og romerne tar en grusom hevn over de gjenlevende. Crassus korsfester 6000 av Spartacus’ gjenlevende menn langs den delen av Via Appia som i dag går fra byen Capua utenfor Napoli til Roma. Det hang en mann på korset for hver førtiende meter. Spartacus lik forsvant på slagmarken, og ble aldri funnet. Slik skapes legender. Historien om Spartacus og slaveopprøret kan fremdeles komme til å velte regimer.


PRESSE

 
 


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side