Fiksjonen, sannheten. Blodet i rømmegrøten.

Les utdrag fra artikkelen om «Jakten på Olav den hellige»

Utdrag fra Øystein Morten spesialskrevne artikkel om arbeidet med sin bok «Jakten på Olav den hellige» (Hentet fra magasinet Historieklubben presenterer nr 1, 2013):

«Jakten på Olav den hellige» begynte som en roman i mitt hode; om en eksentrisk religionshistoriker i en hytte oppunder Gaustatoppen, som fikk besøk av Odd Reitan – Rema­kongen landet med helikopter på det vulkanformede nasjonalfjellet. Han ville hyre inn religionshistorikeren til jakten på kroppen til Olav den hellige. Målet var å plasse­re liket på høyalteret i Nidarosdomen til jubileet i 2030 – 1000 år etter at Olav Haraldsson falt på Stiklestad. Alt sammen sponset av Rema 1000.

Jeg kom aldri langt med romanen. Det føltes så meningsløst, og mens manuskriptsidene brant i den gamle vedovnen, formet det seg en ny idé: Hvorfor gå veien om fiksjonen? Historien kunne være sannheten og jeg selv etterforskeren, eller en slags religionshistorikernes Indiana Jones. Romanen ble til sakprosa i boken «Jakten på Olav den hellige», der jeg virkelig finner kongen. Eller i hvert fall skinnebenet hans. Jeg kom i VG, Dagbladet og Lør­dagsrevyen. «Da Øystein fant Olav», stod det på en førsteside.
 

Noen uker senere kom det et annet innslag i Dagsrevyen. Direktøren ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider Steinar Bjerkestrand og biskop Tor Singsaas ønsket seg arkeologiske utgravninger under Nidarosdomen. «Målet er å få satt restene av Olav den hellige på høyalteret i Nidarosdomen ved tusenårsjubileet i 2030,» uttalte Bjerkestrand.

Romanen og fantasiene i mitt hode er blitt virkelighet. Jeg skal land og strand rundt og holde foredrag, som en anerkjent ekspert alle vil ha besøk av ved Olsok: 24. juli Oppdal, 26. juli Tolga, 27. Stiklestad, 28. Trondheim, 29. Sarpsborg, 1. august Numedal, osv. Folk vil høre om olavsfesten, og kanskje le litt av hvor merkelig alt var for 1000 år siden. Men jeg vil bare blande blod i all den feite rømmegrøten. Det ingen vet er at Jakten på Olav den hellige ble skrevet på et fjell av traumer.

Sommeren 2011: Jeg og professor Per Holck hadde datert skinnebenet i St. Olav domkirke i Oslo med C­14-metoden, og arbeidet med å ta ut DNA fra benet. For å få bekreftet at dette virkelig var den hellige kongen, trengte vi en slektning. Vi vurderte en rekke graver, og var på sporet av nålevende personer i Tyskland. Men til slutt samlet vi innsatsen om Sigurd Jorsalfare. Han og Olav Haraldsson kunne ha et felles opphav i Harald Hårfagre, og hodeskallen til Sigurd lå inne i en vegg på Akershus festning.

Samtidig arbeidet jeg intenst med en sannferdig fortelling om Olav Haraldssons liv. Tilfeldigvis hadde jeg en bit av skinnebenet i en boks ved siden av datamaskinen mens jeg skrev. Om det skyldtes denne relikvien, vet jeg ikke, men fortellingen fløt godt. Jeg skrev om Olavs tid i England på begynnelsen av 1000­-tallet. Det var 22. juli 2011. Utenfor bare sol. Men på datamaskinen dukket det opp merkelige skyer i bakkant av teksten; en eksplosjon i Oslo, noe på Utøya.

Morgenen etter: 80 døde ungdommer. Og et kompendium på 1500 ­sider, fylt med en slags ideologi, skrevet av en som på nettet kalte seg for Sigurd Jorsalfare. Jeg leste og leste, lass på lass med misforstått middelalderhistorie.

Og hvem var det som skulle styre Norge i fremtiden? Breivik ville grave opp liket til Olav den hellige og ta ut DNA-prøver. Den nærmeste nålevende slektningen skulle bli konge i landet. Og der satt jeg, med en bit fra skinnebenet til Olav foran meg. Prosjektet var blitt avskyelig. Ikke egentlig på grunn av DNA og knokler. Det var volden, som hadde kommet så nær meg. Hva var det jeg hadde skrevet om før det smalt? Om Olavs karriere i England. Om hva som skjedde da han sammen med hæren kom seg innenfor murene til byen Canterbury, den 29. september 1011:
 

"Hæren stormet inn. Helvete var løs. Inntrengerne satte fyr på halmtakene til de nærmeste husene. Menn, kvinner og barn kom løpende mens de skrek for livet. Krigerne hugg dem ned med skremmende effektivitet. Andre steder ble dørene stengt og de innenfor brent levende til døde. Det var et inferno av skrik og flammer der grusomhetene ingen ende ville ta; kvinner ble dradd etter håret gjennom byens gater mens de ble påtent med store fakler. Et spedbarn ble revet fra morens favntak og kastet under tunge vognhjul."

«Stopp, stans!» vil de kanskje si om jeg leser fra boken min under Olsok i Sarpsborg. «Det er barn til stede. Kan du ikke se at de gråter?»

«Det er slik virkeligheten er,» vil jeg svare. «Dette er det som har sviktet i formidlingen av middelalderen.» La meg gi et eksempel: På skolen syntes vi det var tøft at Olav reiste i Viking som 12-­åring. En barnesoldat. Tøft med barnesoldater? Hva skiller sagaen om Olav fra sagaene om massakrene i Rwanda? Kanskje skremmende lite.

Jakten på fortiden fortsetter, i mitt eget hode og i virkeligheten. Den neste boka har tittelen «Sigurd Magnusson. Korsfareren.,» og handler om kongen som reiste til Jerusalem og kom tilbake med en splint av Jesu kors. Hva slags helt og konge var dette? Hodeskallen hans er inne i en mur på Akershus festning, og boken følger vandringer gjennom ukjente ganger og kjellere, samt merkelige møter i den offentlige skjelettkomiteen. Til slutt vendes avslag og skuffelser til seier, og jeg sitter med en 900 år gammel hodeskalle i hendene....

Hele artikkelen kan du lese i magasinet Historieklubben presenterer.

 

 ISBN: 9788243005655
Status: Utsolgt
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innbundet
Jakten på Olav den hellige
I år er det 1000 år siden Olav Haraldsson ble døpt i Rouen i 1013. Religionshistorikeren Øystein Morten har gjennom flere år studert historien hans; en brutal og bestialsk historie. Vi følger Olav fra han er med i en leiehær under stormingen av byen Canterbury i 1011 og videre til han ankommer Vestlandet hø

ISBN: 9788231900122
Status: P lager
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: heftet
Magasinet Historieklubben presenterer 1
Utgave 1 2013
Nyhet! Historieklubben fornyes og lanserer sitt eget historiemagasin.

ISBN: 9788243008397
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: heftet
Jakten på Olav den hellige
«Drivende godt fortalt.» Stavanger Aftenblad «En av årets beste bøker. Spennende som en kriminalroman» SINDRE HOVDENAKK, VG (Terningkast 6)


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side