Utdrag: Hitlers armeer

Historien om den tyske krigsmaskinen 1939-1945

Da røyken hadde lagt seg og artilleridrønnene stilnet etter første verdenskrig sto Tyskland igjen som den tapende part. Etter fire lange år med harde kamper, både på Vestfronten og Østfronten, var fremdeles den tyske hæren en stor og slagkraftig hær. Langs Vestfronten i 1914, da den tyske hæren angrep Frankrike og Belgia, kom det til voldsomme slag mellom tyskere, franskmenn, belgiere og den britiske ekspedisjonsstyrken, som var sendt for å hjelpe til med å stoppe den tyske keiserhæren. Angrepet stoppet raskt opp og på begge sider gravde de seg godt ned i lavlandenes myke jord. Vi hadde fått en helt ny type krigføring – stillingskrig.
I tidligere kriger hadde det kommet til store og avgjørende slag, som gjerne endte med at en av partene måtte legge ned våpnene og overgi seg, men slik ble det ikke nå. Soldatene forble i sine skyttergraver, som de gravde dypere og bygget mer og mer solide. Etter fire år med stillingskrig og hundretusenvis av soldater drept i meningsløse slag der ingen av partene vant, måtte Keiser Wilhelm II av Tyskland innse at krigen ikke kunne vinnes og legge ned våpnene – nederlaget var et faktum, året var 1918.

Krigens seierherrer Frankrike, USA og England, påla Tyskland strenge restriksjoner i Versailles-traktaten, i tillegg til en enorm erstatningssum. Den tyske hæren skulle nå kun bestå av 100 000 mann, inklusiv 4000 offiserer, kun oppsatt med lette infanterivåpen. De tyske offiserene følte seg sveket av keiseren og var bitre på den ydmykelsen de følte ved å ha blitt den tapende part. Denne ydmykelsen ga grobunn for et voldsomt hat og ikke minst for et intenst ønske om revansj.

Den lille hæren de nå hadde besto av krigsvante soldater og offiserer. Noe av det første de gjorde var å se tilbake på hva som hadde gått galt under første verdenskrig. De analyserte og utviklet nye taktikker og strategier for den fremtidige krigføringen de før eller siden visste de måtte komme til å utføre. Gjennom 20- og 30-tallet utviklet de helt nye infanteri-, artilleri-, fly- og ikke minst stridsvogntaktikker. Disse nye taktikkene skulle gjøre at den tyske hæren etter hvert ble den aller best trente og ledede hær i verden. Da Hitler, i 1935, erklærte at han ikke lenger anså Tyskland som bundet av de militære bestemmelsene i traktaten økte han opprustningen av hæren, flyvåpenet og marinen.

"Hitlers armeer – Historien om den tyske krigsmaskinen 1939–1945", tar for seg den tyske hærens krigføring under andre verdenskrig. Vi får en grundig innføring i hvordan Hitlers hær ble omformet og gjenoppbygget etter 1918. Vi følger hæren og de tyske soldatenes ferd fra invasjonen i Polen i 1939 til de harde gatekampene i Berlin i april og mai 1945. I den første delen følger vi soldatene gjennom Polen, Frankrike, Belgia, Nederland, Luxembourg i tillegg til felttoget i Norge og Danmark. Videre kommer kampene i Nord-Afrika, under den sagnomsuste feltmarskalk Rommel. Kampene på Balkan og angrepet på Kreta behandles grundig.

Mye plass er viet til kampene på Østfronten og de strabasene de tyske soldatene ble utsatt for på dette ugjestmilde og hjerterå frontavsnittet. Det var på denne fronten den aller største delen av den tyske hæren slåss under krigen og der de vant sine største seire og led sine største nederlag. Perioden 1943 til 1945 handler i all hovedsak om tilbaketrekning og oppholdene strid mot sterkt overlegne fiender.

Fra Italia i sør og strendene i Normandie i vest, til de russiske røde horder som veltet innover Tysklands østgrense. Vi får se hvordan de slo sine fiender med overlegen taktikk og strategi de første årene av krigen til at de ble en underbemannet og utslitt hær mot slutten av krigen. En grundig beskrivelse av organiseringen, soldatene, deres taktikk, våpen og utstyr blir gitt på hvert enkelt frontavsnitt.

Boka er et referanseverk om den tyske hæren under andre verdenskrig og vil være det i mange år fremover. Boka er illustrert med over 300 bilder, kart og illustrasjoner av meget høy kvalitet. For alle som interesserer seg for historie er denne boka en nødvendighet.


ISBN: 9788292938065
Status: I salg
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innbundet
Hitlers armeer. Historien om den tyske krigsmaskinen 1939–1945
Militærhistorisk bibliotek 1
"Hitlers armeer – Historien om den tyske krigsmaskinen 1939–1945", tar for seg den tyske hærens krigføring under andre verdenskrig. Vi får en grundig innføring i hvordan Hitlers hær ble omformet og gjenoppbygget etter 1918. Vi følger hæren og de tyske soldatenes ferd fra invasjonen i Pole


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side