Jomfruen fra Norge

Les utdrag fra artikkelen om Jomfruen fra Norge

Utdrag fra Øystein Mortens spesialskrevne artikkel om Tore Skeies bok "Jomfruen fra Norge." (Hentet fra magasinet Historieklubben presenterer nr 1, 2013):

Den unge historikeren Tore Skeie festet grepet om leseren med boken om adelsmannen Alv Erlingsson. Nå binder han oss til masta og sender oss av gårde på en forrykende seilas gjennom nordisk historie i tiårene frem mot 1320 .
Den tolv år gamle norske kongen Eirik Magnusson, sønn av Magnus Lagabøte, har giftet seg med den tjue år gamle skotske kongsdatteren Margaret, en vakker og sofistikert kvinne. Eirik selv betegnes som evneveik og fysisk svak. Likevel klarer han å gjøre sin dronning gravid. Hun føder ham en datter, før hun selv dør i barsel. Fjorten år gammel blir kongen enkemann. Datteren får navnet Margrete.


Skjebnen vil ha det slik at denne Margrete noen år senere blir enearving til Skottland. Den engelske kongen
 ser da sitt snitt til å overta nabolandet 
i nord gjennom giftemål med den norske prinsessen. En allianse med England er gunstig for det norske kongedømmet, og slik går det til at den da sju år gamle Margrete sendes over havet for å gifte seg med den fem år gamle engelske kongesønnen Edvard. En båt prydet med den engelske kongens faner legger fra kai i Bergen 
i 1290. Store bølger kommer rullende imot dem. De blir liggende å drive på havet i ukesvis, mens sjøsyken og kulden herjer om bord. Den sju år gamle kongsdatteren blir syk og dør, og sendes hjem igjen til sin far i en liten kiste.

Senere oppstår det mange legender omkring den lille gifteferdige jenta – og i skottland blir hun bare hetende «the maiden of Norway» – jomfruen fra Norge.

Kongen Eirik Magnusson dør i 1299. Året etterpå kommer det et skip til Bergen med to bedragere. En gråhåret tysk kvinne og hennes mann går i land og presenterer en fantastisk historie: Hun er den avdøde kongsdatteren Margrete. Hun er ikke død, men påstår hun har blitt utsatt for et komplott; hun var blitt kidnappet og ført til Tyskland mens en annen død liten jente var blitt sendt i kista tilbake til Bergen. Alt dette for å hindre hennes giftemål med den engelske Edvard. Men det er mye som ikke stemmer. Margrete ville ha vært 17 år, mens denne kvinnen er grå i håret og ser ut til å være nærmere 40. Hun stilles for retten sammen med sin mann, og begge dømmes de til døden for forsøk på bedrageri.

Sammen føres de til retterstedet på Nordnes. Da roper kvinnen ut hva hun hadde opplevd da hun som sju år gammel jente ble ført om bord på båten som kongsdatter, og det med slike detaljer at folk som hadde vært til stede den gangen, kjenner seg igjen. Mange er usikre på hva som er sant og ikke. Kunne denne kvinnen likevel være Margrete?

Mannen halshogges. Kvinnen festes til en loddrett stolpe med vedkubber liggende rundt. Bålet tennes med en fakkel. Tilskuerne trekker seg bakover mens virvler av røyk stiger opp rundt kvinnens kropp. Klærne tar fyr, snart også det gråhvite håret, mens hun skriker ut sin angst og smerte, men ikke lenge, for lungene hennes tettes av røyk. Så brenner hun i stillhet. Det ytre hudlaget sprekker, går i oppløsning og faller av mens flammene danser over kroppen.

Den falske jomfruen er den første vi kjenner som ble offentlig brent på et bål i Norge. Vi aner ikke hvem hun var.


Mens det fremdeles ryker av asken etter bålet, snur den nye kongen seg mot oss, med intense, runde og tettsittende øyne. Han har en kraftig bredrygget nese som munner ut i dype furer mellom øynene. Han har hår som bølger seg over ørene, men som er helt kort over øynene, noe som skal fremheve hans høye intelligente panne. Han har lange legger, og mange kaller ham bare for Håkon den høyleggede. Skeie skriver han frem for oss; vi kan se han der han vandrer rundt i borghallen i Bergen denne dagen i 1301: Håkon V. Magnusson, som har overtatt som konge etter sin bror Eirik Magnusson, og har giftet seg med en adelskvinne fra øya Rügen i Nord­Tyskland – Eufemia. Hun har nettopp gitt ham en liten datter. En ny liten jomfru fra Norge. Denne heter Ingeborg. Snart skal hun giftes bort. Spørsmålet er til hvem?

Med dette har boken bare så vidt begynt, selv om Skeie allerede har gitt oss en fortelling verdig en god roman. Han fortsetter med en historie som 
er så innviklet og usannsynlig at det ikke er noe noen kunne ha funnet på; bare sannheten er slik. Det rare er at Skeie klarer å gjengi det, og at han
gjør det til en lesefest. Den ene mer usannsynlige scenen etter den andre driver imot, det er intriger på intriger på intriger, det tar aldri slutt, og likevel bare tørster jeg etter mer, mens sidene fyker av gårde. Kriger og beleiringer avløser hverandre i høyt tempo mens jeg føler på kroppen hvor vakkert og brutalt alt sammen er; elvene strekker seg som enorme, glitrende sølvårer under himmelvelvingen, gjennom det grønnbrune monotone landskapet der ildpiler skytes over murene til en festning; tause prosjektiler tegner lysende buer på nattehimmelen.

Hele artikkelen kan du lese i magasinet Historieklubben presenterer.


ISBN: 9788243006119
Status: P lager
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innbundet
Jomfruen fra Norge
Tidlig på høsten 1302 møttes en norsk konge og en svensk hertug på en holme i Göta älv. Der inngikk de en krigsallianse. For å besegle forbundet, lovet kongen bort sin ett år gamle datter. Han visste ikke at han samtidig la kongerikets skjebne på hennes små skuldre. 

ISBN: 9788243005655
Status: Utsolgt
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innbundet
Jakten på Olav den hellige
I år er det 1000 år siden Olav Haraldsson ble døpt i Rouen i 1013. Religionshistorikeren Øystein Morten har gjennom flere år studert historien hans; en brutal og bestialsk historie. Vi følger Olav fra han er med i en leiehær under stormingen av byen Canterbury i 1011 og videre til han ankommer Vestlandet hø


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side