Pris: 169,-
Bokklubbpris:159,-
Kjp

ISBN: 9788243008472
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: heftet

ANDRE UTGAVER:
Evolusjon
Innbundet (2012)
  

Markus Lindholm

Evolusjon

Naturens kulturhistorie
Kakerlakker reagerer på fare ved å flykte mot mørket - en atferd som er mange millioner år gammel, og som man skulle tro var genetisk styrt. Men forsøk har vist at responsen lett overstyres av hva kakerlakkene i nabolaget gjør.
I denne boka får vi se hvordan livet på jorda ikke bare evolveres, men også evolverer. Det utgjør en dramatisk forskjell, for det betyr at organismene tar del i sin egen utvikling.
 
All natur har også sin kulturhistorie, sine tradisjoner for fortolkning og læring. Vanligvis forklares disse egenskapene ved livet med at alt "egentlig" er biologi og genetikk. Men livet går ikke av seg selv, og organismer er ikke genstyrte automater.
 

Boka ble nominert til Kritikerprisen 2012:
Fra juryen: «Lindholms bok representerer en tankevekkende utfordring til enhver form for sneversynt biologisme. Ved å fokusere på subjektet, ikke bare når det gjelder mennesket, men alle naturens organismer, viser Lindholm at individene ikke er viljeløst utlevert evolusjonens krefter, men tvert imot selv er med på å utvikle seg gjennom læring og aktiv fortolkning av omverdenen.»


Vinner av Bokhandelens faglitterære forfatterpris 2013:

Fra juryen: «Teksten er skrevet i et levende språk og inneholder flere overraskende tanker. Lindholms bok bygger ned den tradisjonelle motsetningen mellom humanisme og biologi. Fremstillingen omfatter en original fagkritikk, og det skal man alltid lytte til.»

Skrevet av Markus Lindholm.

PRESSE
"Lindholm bringer tiltrengte humanistiske aspekter inn i biologien.
Markus Lindholm er en av de mange kloke biologene som ikke tror at evolusjonslæren umuliggjør all humanisme. [...] Lindholms hovedtanke er at det levende livet ikke bare er gjenstand for bestemte lovmessigheter, men at det aktivt har bidratt til å finne løsninger på sine problemer. Det finnes ikke tette skott mellom kultur og biologi. Også dyrene har sine kulturer, skapt av læring, av prøving og feiling, som har bidratt til evolusjonsretningen. [...]  Lindholms bok er faktisk den mest underholdende boken jeg har lest på lenge. Vi mennesker har nok en naturgitt disposisjon for å være opptatt av livets mangfold og grunnleggende betingelser.
[...]
(Lindholm)  har levert et velskrevet forsvar for humanismen, hvor respekten for det enkelte menneske korresponderer med respekten for den enkelte organismens overlevelsesproblemer i naturens liv. Slik sett forbereder han en ny forestilling om slektskapet mellom mennesket og hele den naturen det avhenger av. Bra."
Trond Berg Eriksen, Aftenposten

"For den biologiinteresserte leser er boka en skattkiste.
Den tar opp spørsmål som i liten grad har vært diskutert utenfor akademiske sirkler: Er menn i bunn og grunn en kromosomfeil? Finnes det andre typer biologisk arv enn dem vi kjenner i form av gener? Hvordan kan en katt finne veien hjem etter å ha blitt omplassert flere hundre mil fra hjemstedet? Det er også en fryd å lese Lindholms angrep på forskere som trekker vidtrekkende politiske slutninger av det de mener å vite om biologi (såkalt biologisme). Evolusjon blir vi aldri ferdige med å diskutere, men denne boka vil forhåpentligvis bidra til å bringe diskusjonen et steg videre."
Erik Steineger, Klassekampen

"En av mine vedvarende drømmer er å få en bok mellom hendene som jeg ikke klarer å legge fra meg før den er utlest. Aldri hadde jeg drømt om at en fagbok, skulle ha en slik effekt på meg. Ikke desto mindre var det akkurat det som skjedde da jeg åpnet Evolusjon av Markus Lindholm. Den anbefales alle som elsker skaperverket."
Esben Esther Pirelli Benestad, FÆDRELANDSVENNEN 18.12.2013
Flere bker
Markus Lindholm
Kjøpt Pris: 339,-
Bokklubbpris: 299,-Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side