Pris: 148,-
Bokklubbpris:99,-
Kjp

ISBN: 9788243004856
Status: I salg
Utgivelsesår: 2015
Innbinding: heftet
  


Menn i mørket

Asbjørn Sunde
«Sunde skriver fletta av Manus, Sønsteby og Hauge. Poetiske skildringer av sorgløse utflukter med barn og kone kontrasteres med høydramatiske øyeblikksbilder fra livsfarlige sabotasjeaksjoner.»
Stian Bromark, Dagbladet
Asbjørn Sunde var Norges viktigste sabotasjeleder under andre verdenskrig. Han og flere av hans sabotører hadde krigserfaring fra den spanske borgerkrigen. Sommeren 1941 iverksatte han sine første aksjoner. På uvanlig dristig vis ødela Sundes menn industri og infrastruktur som var viktig for den tyske krigføringen. Snart ble han den tyskerne fryktet mest av alle.

Med Gestapo i hælene og mot ordrene fra regjeringen i London drev han sine folk til det ytterste, med et pågangsmot ingen vanlige motstandsorganisasjoner kunne praktisere.  Sunde og hans menn var den norske motstandsgruppe som risikerte mest og mistet flest. Få av dem ble hedret etter krigen, tvert imot ble de forfulgt som kommunister.

Her fortelles den spektakulære historien om sosialistenes motstandskamp i Norge, en innsats som lenge har vært dysset ned. Denne nye utgaven er utstyrt med kart, bilder og oversikt over alle kjente aksjoner, samt et nyskrevet forord av historiker Lars Borgersrud.

En thriller av en erindringsbok!

PRESSE
«Teksten er fullkomment ufrisert, usentimental, fandenivoldsk og proletarisk, et rått språk med driv, med en atmosfære som får meg til å tenke på Arthur Omres beretninger eller noe ikke alt for fjernt fra Hemingway.»
Ulf Andenæs, Aftenposten

«Boka er ikke bare en eventyrlig beretning om en fascinerende skikkelse, fylt av kamp på liv og død, slagsmål, oppfinnsomme forkledninger, hjemmesnekret bomber, ustanselig fyll og sure sigaretter. Sunde skriver fletta av [Manus, Sønsteby og Hauge]. Poetiske skildringer av sorgløse utflukter med barn og kone kontrasteres med høydramatiske øyeblikksbilder fra livsfarlige sabotasjeaksjoner.»
Stian Bromark, Dagbladet

«Menn i mørket er en klassiker i krigslitteraturen, den skiller seg fra alt annet vi leser. [...] Språket er fascinerende, det er tydelig at Sunde har lest mange Knut Gribb og Jonas Fjeld-fortellinger på 1930-tallet.»
Terje Valestrand, Bergens Tidende

«Interessant nyutgivelse av en spennende sabotørskildring som også litterært er godt skrevet.»
Kristin Aalen, Stavanger Aftenblad

«Dette er en helt unik memoarbok. Den er velskrevet og overbevisende kvalitetssterk. Faktisk en utrolig god spennings-thriller fra det faktiske livet»
Kjell Moe, Kulturspeilet


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side