Pris: 169,-
Bokklubbpris:159,-
Kjp

ISBN: 9788243010345
Status: I salg
Utgivelsesår: 2016
Innbinding: heftet
  


Osvald

Storsabotøren Asbjørn Sunde

«Våre beste menn var de, våre tapreste og edleste menn, fylt av en idealitet som bare døden kunne berøve dem. Minnet om dem skal leve så lenge det finnes takknemlighet og rettferdighetssans i dette land».

Slik skriver Asbjørn Sunde (1909-1985) om sine falne krigskamerater i erindringsboka Menn i mørket. Han ledet en sabotasjeorganisasjon best kjent som Osvald-gruppa, etter et av Sundes dekknavn. Gruppa gjennomførte mer enn 100 aksjoner og mistet 35 medlemmer. Da Menn i mørket kom ut høsten 1947, var Sunde i audiens hos kong Haakon på Slottet.

I 1954 ble han dømt for spionasje for Sovjetunionen og avskrevet som landsforræder, etter en prosess som etterlater mange spørsmål. Sunde og Osvald-gruppa ble gjemt og glemt. Osvald-sabotørene fikk oppreising av det offisielle Norge først i 2013.

Asbjørn Sunde var den kommunistiske krigshelten som forsvant i kulden. Dette er historien om en av de dristigste motstandsmennene under krigen i Norge, om en gåtefull personlighet og et tøft liv. Den kaster nytt lys over spionsaken, og går tett inn på Sundes og Osvald-gruppas dramatiske krigsår.

OM FORFATTERNE:
Morten Conradi er journalist og dokumentarfilmskaper. Laget «Sabotører i mørke» om Osvald-grupppa (NRK Brennpunkt, 2010)

Alf Skjeseth er journalist i Klassekampen. Bakgrunn fra Dagbladet, NTB, samfunnsredaktør i Nationen og leder av Norsk Journalistlag

PRESSE
 
«Vellykket biografi: Man kan forvente at et slikt bokprosjekt har vært motivert av hellig vrede på vegne av de menneskene som gjorde andre valg enn Hjemmefrontens ledere og eksilregjeringen i London, og som fikk betale dyrt for det. Like fullt er fortellerstemmen rolig og nøktern. I det hele er boka lagt i et fint avstemt toneleie. Innholdet er med nødvendighet både sterkt og kontroversielt, men teksten er trygg og lar leseren kjenne på sine egne vurderinger og holdninger. Det er bedre å få rom til å kunne bli sint selv, enn å lese en altfor sinna tekst. …
Teksten hviler på mange referanser, men kunne neppe blitt det den er uten Morten Conradis årelange arbeid med å dokumentere Osvald-gruppas innsats. Dette arbeidet, gjennomført helt på tampen av medlemmenes tid på jorda, har vært av uvurderlig betydning for denne delen av norsk okkupasjonshistorie. … Som biografi er dette uansett blitt en vellykket bok. Partiet der forfatterne harselerer over tidligere journalisters og forfatteres dramatiserende beskrivelser av Sundes blikk er kostelig lesning. Spørsmålet som driver «Osvald» framover er ikke hvem Asbjørn Sunde i bunn og grunn var, men hva han gjorde.»
Synne Corell,
Klassekampen


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side