Pris: 399,-
Bokklubbpris:299,-
Kjp

ISBN: 9788243005389
Status: P lager
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innbundet
  

Nicholson Baker

Menneskerøyk

Krigens fødsel, sivilisasjonens død
Menneskerøyk er unik, både i form og innhold. Møysommelig har Nicholson Baker valgt ut hundrevis av hendelser og sitater fra kjente og ukjente skikkelser fra 1930- og 40-tallet.. Her er utdrag av radiotaler, erindringer, dagboknotater, brev, avisartikler, bøker og offisielle dokumenter. Med lakonisk eleganse bruker Baker dem til å gjenskape en strøm av øyeblikk som sammen ledet frem til krigen. Det er små og store øyeblikk, øyeblikk av tvil og frykt, av brutalitet og tragedie - øyeblikk da ugjenkallelige avgjørelser ble tatt.
Samlet gir Menneskerøyk et uslettelig inntrykk av den mentaliteten som rådet under opptakten til andre verdenskrig. Som leser sitter vi med fasiten – vi vet hvor dette ender – og i dette lyset blir lesningen ekstra skremmende. . Boken utfordrer hele måten vi oppfatter historiske begivenheter på. Og med sin unike form er den i seg selv et monument over de ufattelige tapene menneskeheten påførte seg selv i årene 1939–45.

PRESSE
«en fantastisk, øyeåpnende og original framstilling av motivasjonene og reaksjonene forut for og under den siste verdenskrigen. Boka på 600 sider består utelukkende av korte sitater fra brev, avisartikler, taler, dagboksnotater og liknende fra mennesker som bevitnet den aggressive tidsånden. Her er det både bad guys og snille frøkner.

Summen blir en enestående, overbevisende og inspirerende hyllest til pasifismen.»
Stian Bromark, Dagbladet

«Baker tvinger en til å tenke gjennom ­begrepet ­rettferdig krig på ny:
...Verdenshistorien er fortalt gjennom anekdoter, alle med en kort setning som angir årstall, og etter hvert også dato, fra før første verdenskrig, gjennom mellomkrigstida, og fram til 1. januar 1942, da også USA enda en gang er blitt med i en verdensomspennende krig. Datoene fungerer som en gruvekkende nedtelling, ja, forfatteren får ha meg uttrykket tilgitt; anekdotene er i det hele tatt en formmessig fulltreffer for å vise det ras som kriger er, for sivilisasjonene. Hvert avsnitt inneholder også et eller flere sitat. Oftest står de ukommentert, i all sin fortvilelse eller optimisme, kynisme eller apati. Hitlers symptomer på sykdom, Roosevelts antisemittisme, og Churchills glødende militarisme brynes mot Mohandas Gandhis absolutte pasifisme, og amerikanske kvekeres oppofrende innsats for jøder og sultende. Man aner en romanforfatters bekjennelse til antydningens kunst – til å røpe sin karakterers intensjoner og holdninger. Og leseren manes til uro for krigens feberaktige egendynamikk. Nobel ante ikke hvordan moderne teknologi kunne ramme sivilbefolkningene i en krig. Selv Roosevelt forlot prinsippet om ikke å bombe og brenne byer..

..det vesentligste med «Menneskerøyk»(er ikke) hvor vidt riktig denne framstillingen er, men at leseren får skjerpet sans for hvilken feber krigen påfører menneskene, og hvilken trussel krigen er, for enhver sivilisasjon. Bevisbyrden plasserer der den hører hjemme – hos dem som ruster opp.
Helt til slutt: Finnes det en innkjøpsordning for den norske Nobelkomiteen? Noen burde forbarme seg over medlemmene, eventuelt tvinge dem til å lese Bakers bok «Menneskerøyk», før de en annen gang vurderer å gi fredsprisen til en krigførende amerikansk president.»
Gudmund Skjeldal, Klassekampen.

«Sterkt subjektiv, men fasinerende kritikk av den andre verdenskrigs helter:
Churchill som krigshissende og alkoholisert rasist. Herr og fru Roosevelt som dårlig skjulte antisemitter. Moralsk korrumperte ledere som hisset til krig mot Tyskland og Japan, men som samtidig nektet å hjelpe nazismens flyktninger.
I Menneskerøyk har Nicholson Baker samlet 830 anekdoter fra den andre verdens krigs ledere, meningsdannere, jornalister og pasifister.
...Boka er satt sammen av en skjønnlitterær forfatter, og ikke av en historiker. Det merkes. Baker har en agenda med det han skriver – en agenda han er åpen om. Ingen vil derfor lese boka som et historieverk, tror jeg. Bokas storhet er en annen. Formen er suggererende og virkelighetsnær. Vellet av anekdoter er redigert sammen til en slagkraftig helhet som driver fram forfatterens budskap i stadig krontast til våre etablerte forestillinger om den andre verdenskrig. ”Menneskerøyk” er en fasinerende, annerledes og sterkt subjektiv bok.»
Torgeir Larsen, NRK

«Les Menneskerøyk. Det kan være en av de viktigste bøkene du noen gang kommer til å lese»
L.A.Times

«Utrolig fascinerende, helt oppslukende. Jeg kan ikke tenke meg at noen, uansett hvor mye de vet om denne tiden, som ikke vil bli forbløffet og beveget av å lese Menneskerøyk.»
Daniel Ellsberg, forfatter av Secrets: A Memoir of Vietnam og the Pentagon Papers.

«Boken er et bombenedslag. . . Den samlede effekten av detaljene er fullstendig rystende. Den er som et spesielt urovekkende mareritt, en tredemølle du ikke kan hoppe av. (…Denne tankevekkende boken kan få deg til å revurdere ditt syn på krigens nødvendighet og nytte.) » Library Times

«Menneskerøyk [er] medrivende og fascinerende. Det er som om en briljant filmregissør, med et presserende budskap på hjertet, skulle ha begynt å arbeide med filmaviser. . . . Baker leverer et veltalende og lidenskapelig angrep på idéen om at målrettet krigføring mot sivile noengang kan rettferdiggjøres.»
The New York Times Book Review

«En katalog over menneskelig dårskap, grådighet, lidelse, ondskap og mot.»
USA Today

«Fascinerende, skremmende, informativ og gripende.»
The Times

«Menneskerøyk går i bresjen for en ny type seriøs sakprosa. . . som både er svært lett å lese og svært vanskelig å fordøye.»
Very Short List


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side