Pris: 379,-
Bokklubbpris:332,-
Kjp

ISBN: 9788253034447
Status: P lager
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innbundet
  

Anders Johansson

De glemte agentene

Norsk-svenske våpenbrødre i kampen mot Nazi-Tyskland
I denne boka tar forfatteren for seg det norsk-svenske samarbeidet i krigsårene. Selv om Sverige var nøytralt tyskvennlig, var det mange svensker som hjalp den norske motstandsbevegelsen. Har personregister.
"Dere svensker sørger alltid for å være nøytrale på vinnersiden," fikk forfatteren høre av en britisk journalistkollega. Med denne boken vil Johansson dokumentere at dét er en sannhet med modifikasjoner. Selv om Sverige var nøytralt tyskvennlig til vinden snudde, var det tusenvis av svensker - militære, småbønder, tollere, politimenn og andre - som hjalp den norske motstandsbevegelsen, og om lag 60 000 nordmenn rømte til Sverige i løpet av krigen.

Historien strekker seg fra aprildagene i 1940, da svenske frivillige kjempet og falt sammen med norske styrker, til de norske polititroppene i mai 1945 kunne rykke inn over grensen fra Sverige. I sum mener Johansson at nærheten til Sverige ga Milorg de beste betingelsene blant de anti­nazistiske motstandsbevegelsene i Europa. Johansson lar oss møte de mest spektakulære og viktige eksemplene på norsk­svensk samarbeid i krigsårene. Gjennom disse enkelthistoriene trer de større linjene frem - av et broderfolk som lot seg vekke.

PRESSE

 
 


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side