ISBN: 9788281691513
Status: Utsolgt
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innbundet
  

Chil Rajchman

JEG OVERLEVDE TREBLINKA

I 2004 døde den jødiske ­forretningsmannen Chil Rajchman i Uruguay. I huset hans fant familien et gammelt håndskrevet manuskript. Manuset inneholder beretningen om hans 10 måneder i Treblinka, der han i 1942–43 ble tvunget til å se – og medvirke til – hundretusener av andre jøders død i KZ-helvetet. Rajchman unnslapp leiren med nød og neppe, mens nærmere en million andre ble drept på under ett år.
Rajchman skrev sin beretning kort tid etter flukten, og teksten bærer preg av trangen til å få fortalt det grusomste og det nødvendigste, det som aldri må glemmes. Boken er et unikt og rystende vitnesbyrd fra et menneske som overlevde det nesten alle andre bukket under for.

Rajchmans erindringer vekker oppsikt i historiske fagmiljøer, og Guri Hjeltnes, direktør for Holocaustsenteret, skriver forordet i den norske utgaven.

PRESSE
«En liten bok, men stor av litterært format og nærmest smertefullt gripende å lese.» 
Johan, O. Jensen, Adresseavisen

«Budskapet er både gripende og grusomt. Vi trenger slike skildringer fra det om skjedde under Holocaust. Derfor anbefaler jeg boken på det sterkeste!»
Ove Eikje, Dagen

«De etterlatte fangeerindringene til jødiske Chil Rajchman, nå oversatt til norsk, viser at utryddelsesleiren Treblinka ikke sto tilbake for Auschwitz i ubeskrivelig ondskap.»
Aftenposten

«Rajchman skriver intenst ... dette er en viktig bok som fortjener en fremtredende plass i Holocaust-litteraturen.»
Sunday Times

«I sin gripende enkelhet åpner Rajchmans beretning nye horisonter i vår begripelse av ondskap ... Et viktig og hjerteskjærende bidrag til vår søken etter sannhet.»
Elie Wiesel

«Denne erindringsboken har en kraftfull aktualitet.»
The Times

«Skrevet i presens, har (boken) en levende umiddelbarhet og nakenhet ved seg som ingen historisk skildring kan oppvise.»
Sunday Express

«Dette er en av de mest gruoppvekkende bøkene jeg har lest, og den var umulig å legge fra seg ... en vesentlig berikelse av litteraturen om Holocaust.»
Mail on Sunday

«De små detaljene, som er både gripende og gruoppvekkende, setter spor, slik de bør gjøre.»
The Irish Examiner


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side