Pris: 379,-
Bokklubbpris:332,-
Kjp

ISBN: 9788275475327
Status: P lager
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innbundet
  

Göran Rosenberg

Kort opphold

På veien fra Auschwitz
Södertälje, august 1947. David Rosenberg går av toget etter en lang reise fra Auschwitz, og gjenforenes med ungdomskjæresten. De forsøker å begynne forfra og stifte familie, men skyggene fra fortiden innhenter ham. I denne boken forteller forfatteren om sin fars lange og tunge reise tilbake fra Auschwitz.
Boka er først og fremst forfatterens beretning om faren, en polsk jøde som overlevde nazistenes utryddelsesleirer og kom til Sverige etter krigen. I Sverige forsøker han å etablere et nytt liv med barn og familie, men måtte på tragisk vis gi tapt for de demoner han bar med seg.
Teksten er en usentimental beretning, stilet fra en sønn til en far, der sønnen i ettertid, skritt for skritt, forsøker å spore opp farens lange vei til Södertälje en sensommerdag i 1947.

Göran Rosenberg er en kunnskapsrik og engasjerende forfatter, som evner å løfte et personlig stoff opp på et allment nivå, i en fortelling som reflekterer over både de store og små sammenhenger våre live skapes gjennom.


PRESSE
«Det er sjelden å lese en så reflektert og søkende dokumentarbok (...) en betagende og bevegende bok på grensen til skjønnlitteratur, skrevet med ømhet. Anbefales!»
(Terningkast seks), Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

«Dette er rent ut sagt en av de mest gripende bøker jeg har lest – og tankevekkende på mange plan. En bok man sent glemmer.»
Johan O. Jensen, Adresseavisa

«Men mest av alt er det en usedvanlig sterk og rørende beretning om en sønn som nekter å la farens historie gå ubemerket hen.»
Mari Reinholt Aas, Vårt land

«Stor litteratur. Eg tilrår boka på det varmaste»
Eskil Skjeldal, Dag og tid

«Som litteratur er den lysende, personlig sakprosa.»
Knut Olav Åmås, Aftenposten

«Sytti år etter andre verdenskrig har vi lest og hørt mange historier fra grusomhetene bak piggtrådgjerdene i Europa i 1940-årene. Göran Rosenbergs bok skiller seg likevel ut. På en annen måte enn i tidligere beretninger skildres individer som bærer med seg vonde og uopprettelige opplevelser fra fortiden.»
Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

Göran Rosenberg i OsloOm historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side