Pris: 389,-
Bokklubbpris:340,-
Kjp

ISBN: 9788202370398
Status: P lager
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innbundet
  

Orlando Figes

Hilsen ved midnatt

En sann historie om kjærlighet og overlevelse i Gulag
I 14 år ble kjæresteparet Lev og Svetlana fra Moskva holdt adskilt av annen verdenskrig og Gulag. Men de forble tro mot hverandre og etterlot seg et formidabelt monument over sin kjærlighet: 1 500 brev som de skrev til hverandre mens Lev kjempet for å overleve i en av Stalins mest beryktede arbeidsleirer. Hvert eneste brev kunne blitt hans siste.
Orlando Figes formidler historien til Svetlana og Lev med innsikt og varme, og gir samtidig et rystende bilde av den verdenen de levde og kjempet i.

Brevene er den eneste kjente samtidige skriftlige skildringen av livet i Stalins Gulag, og som sådan øker de vår historiske forståelse. Denne usedvanlige boken viser at selv på de verst tenkelige tider og steder kan kjærlighet, hengivelse og håp vinne fram. 

PRESSE
"Tre gamle kofferter, tusenvis av brev og en eventyrlig kjærlighetshistorie. For et materiale!

Historikeren Orlando Figes fikk ved en tilfeldighet tilgang til en enestående brevveksling da han i 2007 besøkte Moskva-kontoret til menneskerettighetsorganisasjonen Memorial. Det tok to år å transkribere brevene mellom Svetlana og Lev Misjtsjenko, mens han satt i fangenskap i Gulag-leiren i Petsjora, helt nord i Russland, ved Barentshavet.

Han hadde dratt til fronten i 1941 og var ved verdenskrigens slutt fange i Leipzig. Han flyktet, ble fanget av russerne og dømte til døden for landssvik, senket til ti år i arbeidsleir. Lev satt åtte år og fire måneder i Petsjora, og de 1500 brevene mellom studentkjæresten Svetlana og Lev fra 1946 til 1954 er helt enestående lesning.

De gir innsyn både i trange tider i Stalin-tidens Moskva, men mest av alt innblikk i hverdagslivet i en hard arbeidsleir og de røffe forholdene langt nord, med lite mat og hardt arbeid. Fascinerende er det å lese om de flytende grensene mellom de som var fengslet i industrisonen rundt trelastsamvirket i Petsjora og den store bosetningen av såkalt frie arbeidere - de som var sluppet ut av fangenskap, men som ble boende i området og fortsatte arbeidet.

Dermed er brevene usensurerte, det var så mange som kunne postlegge brevene utenfor arbeidsleirene.

Svetlana og Lev var ikke gift, men klarte å styrke sin kjærlighet gjennom modige og ærlige brev. Stort inntrykk gjør Svetlanas farefulle reiser fra Moskva til Petsjora i håp om å få noen stjålne timer og netter sammen.

En bok som gjør inntrykk, dette, men som også krever tid og ro til å fordøye de omfattende utdragene fra brevene. Figes binder historien rundt sammen på glimrende vis."

(Terningkast seks), Guri Hjeltnes, VG
PRESSE
 
 
 


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side