ISBN: 7071333011080
Status: Utsolgt
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innbundet
  


&Aeligresordet

Haakon & Maud V
Den 9. april 1940 ble Norge angrepet. Nazi-Tyskland ble møtt med kanonild og politiske omfavnelser. Det ble en kamp om landets geografi og folkets sjel. I dette spillet var kong Haakon en avgjørende brikke, og kronprins Olav tok aktivt del i spillets gang.
"Æresordet" starter i 1929 med at kronprins Olav reiser til Stockholm og henter sin unge brud. Dronning Maud var lenge skeptisk til giftemål mellom kronprins Olav og hans kusine, den svenske prinsesse Märtha. Kong Haakon og dronning Maud var selv søskenbarn, det samme var brudens foreldre. Dronningen fryktet de genetiske følgene av stadig inngifte mellom kongehusene, men lot seg berolige av professor og genetiker Otto Lous Mohr: «Hvis arveanleggene i en familie er gode, gir selv meget intens slektskapsavl verdifullt avkom.» Dermed var veien banet for videreføring av kongelig blått blod, og i 1929 ble det holdt bryllup i Oslo til folkets elleville jubel.

Opptakten til 2. verdenskrig ble også en personlig prøvelse for kongefamilien. Høsten 1938 satte dronning Maud kursen for sitt hjemland. Under oppholdet i England ble hun rammet av en plutselig magelidelse med påfølgende sykehusinnleggelse og operasjon. Dronningen hadde langt framskreden kreft, og livet sto ikke til å redde.

«Når vår herre har tatt Dronningen fra meg nu, så er det et hårdt slag. Men jeg forstår at det er en styrelse og at det er en vis og kjærlig forordning at så allikevel er skjedd, – for derved at Herren har tatt Dronningen nu, har han spart henne for lidelsen ved en fremtidig sterkt svekket helbred. » Det var kong Haakons sørgelige budskap til det norske folk 20.november 1938.

Høsten etter går Hitler til angrep mot Polen. I tre korte dager betegnes angrepet som den «tysk-polske krig», men etter den franske og britiske krigserklæringen er 2. verdenskrig et faktum. I tiden som følger er kronprins Olav en aktiv forkjemper for fredsforhandlinger mellom Tyskland og England, noe som tydelig kommer fram i brevvekslingen mellom kronprinsen og slektningene i det britiske kongehuset.

I månedene fram mot tyskernes invasjon i Norge, fortsetter kronprinsen sitt nytteløse – og i ettertidens lys naive – forsøk på å få engelskmennene til å forhandle med tyskerne. I kong Haakons øyne er storkrig uunngåelig, og han appellerer til samhold i det norske folket inkludert det kongeskeptiske Arbeiderpartiet. Og kongen hadde gitt sitt ord, sitt æresord, til det norske folket ved tiltredelsen i 1905: Han skulle regjere kongeriket Norge i overensstemmelse med landets konstitusjon og lover.

Ved krigsutbruddet er meldingen klar: «Hvis derfor Regjeringen skulle bestemme seg for å gå med på det tyske krav – og jeg forstår fullt de grunner som taler for det i betraktning av den overhengende fare det er, og fordi så mange nordmenn skal måtte gi sitt liv i krigen – så er det ingen annen utvei for meg enn å abdisere.» Statsadministrasjonen har sittet på Elverum og diskutert om kronprinsen kunne komme tyskernes krav i møte og velsigne Quisling som statsminister. Men kong Haakon og kronprins Olav er enige – kongehuset må stå sammen. Det kan ikke være to konger av Norge – en i fangenskap og en i landflyktighet. Etter råd fra ministeriet Nygaardsvold forlater kongen og tronarvingen landet sammen.

Forfatter Tor Bomann-Larsen har hatt rike kilder til biografien, ikke minst gjennom kong Haakons dagbøker og gjennom tilgangen til kongelige norske, svenske og engelske arkiver. De mange sitatene gjør boka personlig og troverdig, og er flettet så elegant inn i teksten at leseren nærmest kan få følelsen av å ha vært til stede under begivenhetenes dramatiske gang.

PRESSE
"Det dreier seg om en stor leseropplevelse, en bok som er vanskelig å legge fra seg."
(Terningkast 6), Carl-Erik Grimstad, Drammens Tidende

"Igjen har Tor Bomann-Larsen levert et imponerende stykke skrivekunst. Veldokumentert og velskrevet, han plukker tilsynelatende uanstrengt retoriske og politiske poeng i en fin blanding."
(Terningkast 5), Sindre Hovdenak, VG

"En slik forfatter og et slikt tema i forening gjør dette til en biografi i særklasse"
Ulf Andenæs, Aftenposten

"Norgeshistorien må ikke skrives om, men med Tor Bomann-Larsens siste bok er den behørig nyansert og beriket."
Guri Hjeltnes, Dagens Næringsliv

"Tor Bomann-Larsen når biografens ytterste mål: Å gjenopplive de døde...

"KNAPT NOE PIRRER mer enn forestillingene om hva som foregår bak de rike og mektiges glitrende fasader. Ingen har åpnet flere salongdører til de kongelige elitenes indre gemakker enn forfatteren Tor Bomann-Larsen."
John Olav Egeland, Dagbladet

"I bind fem av Tor Bomann-Larsens imponerende biografi om Haakon og Maud, trer sønnen Olav frem som aktør på den politiske scenen i en skjebnetid for Norge."
Per Christiansen, Adresseavisen

"Det er lenge siden en bok har gitt meg så store gleder."
Lars Roar Langslet, Klassekampen


Om historieklubben
Kontakt oss
Medlemsbetingelser
Spørsmål og svar
Personvern
Slik handler du
Logg inn på Historieklubben
Gå til min side